גלגולם של אופניים

מאת יגאל ברקן 
אבא של שחר וממובילי ארגון רחובות בשביל האופניים

זהו סיפור על אופני 2 woom שנדדו מארה"ב לצפון ישראל והגיעו ליעדם (בינתיים) אצלנו: משפחת ברקן שמתגוררת בערבות העיר רחובות. הם נרכשו במקור בארה"ב, אבל עברו לישראל יחד עם משפחה מאזור חיפה שהביאה אותם איתה.

האופניים פורסמו ביד 2 והצלחתי לאתר אותם, למרות שזה מוצר נדיר בישראל, לפחות בינתיים (כן, הייתי צריך לשבת לא מעט חודשים על המרקטפלייס עד שהצלחתי). ניכר היה על האופניים שילדים נהנו איתם המון, ואחרי שחנו בגינה זמן מה, הגיע זמנם להכיר משפחה חדשה. החבר צפוני שלנו הסכים לבדוק ולקנות אותם עבורנו לפני שייחטפו (תודה דותן!), ההורים שלי אספו אותם מהצפון (תודה אמא ואבא!) ואחר כך הם הגיעו לטיפול אצל אחיין שלי שהוא מכונאי אופניים (תודה רום!).

כבר מהתמונות שראיתי באינטרנט היה ברור שצריך להשקיע בהם קצת אהבה. רום התחיל בחיזוק הרגלית והאוכף והתאמה מחדש של מיקום הגלגל האחורי כדי להוריד מתח מהשרשרת. הוא גם סידר את כבל הבלם, שמשום מה עבר מתחת לשלדה, במקום לצידה – ומבחינה טכנית הם היו מוכנים לרכיבה.

לי נשאר החלק הקוסמטי: קודם כל ניקוי כללי מהמון שמנים ולכלוכים שהצטברו לאורך הזמן בעזרת דגריזר, מים, סבון וסמרטוט. אחר כך החזרתי את הברק המקורי של חלקי המתכת כמו הסמל, זרועות הבלמים והרגלית, וטיפלתי בשריטות בצבע עם פוליש לרכב. בסיום, האופניים לא רק עבדו טוב אלא גם נראו מצוין – ואפשר היה סופסוף להראות אותם לשחר. תשפטו בעצמכם:


עכשיו נותרה רק בעיה אחת אחרונה: שחר סירב להתנסות באופניים עם הפדלים. הוא כל כך אהב את אופני האיזון ולא הבין למה בכלל צריך את כל זה? אחרי התייעצות עם נדב מ-BIKES4KIDS הבנתי שכדאי פשוט לפרק את הפדלים ולהרכיב אותם שוב בהמשך. ואכן, שחר הסכים לרכוב על ה-woom. הוא השתמש בהם כאופני איזון והתנסה לראשונה בשימוש בבלמי היד, וממש נהנה מהם. אחרי ניסיון נוסף להשתמש בפדלים, שחר שוב התנגד והבנתי שאין טעם ללחוץ ונחכה עם זה עוד קצת.

אחרי תקופה של כמה חודשים שנושא הפדלים בכלל לא עלה, שחר אמר מיוזמתו שהוא רוצה לרכוב עם פדלים, בעיקר כדי להידמות לאחיו הגדול. בסיבוב הראשון בעיקר תרגלנו הרמה של הרגליים מהקרקע והנחה על הפדלים. בסיבוב השני שחר התנסה בסיבוב הפדלים, לפעמים לכיוון הנכון ולפעמים לא. בסיבוב השלישי ניסינו לסובב את הפדלים כשהגלגל באוויר (האוכף נתמך מאחור על ספסל רחוב), כדי להבין מה הכיוון הנכון. בסיבוב הרביעי שחר כבר הצליח לפדל כמה פעמים בעצמו ואפילו הרים את הרגליים לפדלים בעצמו. בסיבוב החמישי הוא כבר רכב לבד!


היה חשוב לי לשתף את הסיפור שלנו, כי לעיתים התמונה שמצטיירת היא שצריך לקנות אופניים חדשים או שהרכיבה נלמדת ברגע הראשון, והאמת היא שלא זה תמיד ככה. הדרך לפעמים ארוכה יותר: רכישה של אופניים יד שנייה, השקעה בהם כדי שיעבדו היטב, ותהליך לימוד הדרגתי עד להצלחה של הילדים.

באופן אישי, כמי שמתעסק באקולוגיה, אני חושב שזה גם אחד הדברים החשובים ביותר שאופניים איכותיים מביאים איתם לכדור הארץ. עם תחזוקה נכונה, אופניים איכותיים יכולים להחזיק פחות או יותר לנצח.

בינתיים, שחר כבר גדל ועבר ל-woom 3 - גם הם כמובן יד שנייה. למעשה, החלפנו את אופני ה-woom 2 שלו עם משפחה שהילדה שלהם סיימה להשתמש ב-woom 3 ועברה ל-woom 4, אבל אחותה הקטנה בדיוק הגיע לשלב של woom 2. מי יודע, אולי בהמשך נחזיר להם את ה-woom 3 וניקח מהם את ה-woom 4 שקנו לגדולה. לא הצלחתם לעקוב? לא נורא, העיקר שהמסר עבר :)

הבלוג נכתב על ידי יגאל ברקן, ממובילי "רחובות בשביל האופניים", ארגון תושבים שמקדם תרבות ותשתיות רכיבה בעיר רחובות. הארגון מקיים רכיבות קהילתיות, מפעיל סדנת אופניים קהילתית שנקראת "השרשרת" ופועל מול העירייה לקידום תשתיות רכיבה בעיר.